Dutch Cycling Week 2024 krijgt vorm

19-01-2024

Met elke trap vooruit, inspireert de Dutch Cycling Week tot een wereld waarin de fiets leidt tot een verbetering in duurzaamheid, gezondheid en mobiliteit. In 2024 bouwt Dutch Cycling Week samen met Koninklijke Jaarbeurs en partners aan een verbreed programma, passend bij de huidige marktomgeving en ontwikkeling rondom de fiets.

Fietstest.nl Xperience

Fietstest.nl organiseert een landelijk B2C-evenement dat geheel in het teken staat van fietstesten. Dit unieke evenement vindt plaats op een afgesloten terrein in de frisse buitenlucht op de Nedereindse Berg. Het is meer dan alleen een gelegenheid om fietsen te testen; het is een initiatief met een duidelijk doel: meer consumenten en medewerkers stimuleren om de fiets te kiezen. Als onderdeel van de Dutch Cycling Week, belooft het evenement een spannende toevoeging te worden aan het fietslandschap in Nederland.

Bij deze fietstesten draait het niet alleen om plezier en ervaring, maar ook om erkenning. Er worden namelijk erkenningen en testprijzen uitgereikt, wat een extra dimensie geeft aan het evenement. Daarnaast heeft Fietstest.nl een sterke partner in DPG Media, die landelijke publicaties over het evenement zal verzorgen. Dit zorgt ervoor dat de impact van het evenement verder reikt dan alleen de deelnemers; het inspireert een heel land om vaker de fiets te pakken.

KCJ E-bike & Bike Travel

Onze eigen Kampeer- en Caravanbeurs (KCJ) is al jarenlang een niet te missen evenement op de kalender voor liefhebbers van buitenrecreatie. In de recente edities hebben we een opvallende toename in belangstelling en enthousiasme waargenomen, met name vanuit de fietssector en aanverwante producten. De beurs, die niet alleen traditionele kampeerliefhebbers aantrekt, maar ook een jonger publiek dat geïnteresseerd is in ebikes en vouwfietsen, speelt in op diverse interesses en behoeften.

Een opkomende trend in de fietswereld is ‘bikepacking’, een vorm van vakantie waarbij men de natuur intrekt met de fiets. Dit sluit perfect aan bij de huidige vraag naar verjonging binnen de kampeerbranche. De KCJ, die samenvalt met de Dutch Cycling Week (DCW), biedt een uitstekende gelegenheid om deze nieuwe trend te integreren. Tijdens de KCJ zal in Supernova het evenement ‘Cycle Mobility’ plaatsvinden, een unieke kans voor merken om logistiek hun deelname aan het Fietstest.nl evenement te combineren met KCJ en Cycle Mobility. Deze samenwerking biedt een win-win situatie voor zowel de KCJ als de DCW, waarbij bezoekers een breder scala aan activiteiten en producten kunnen ervaren, gericht op zowel de traditionele kampeerliefhebber als de moderne fietsavonturier.

Cycle Mobility Summit

Nieuwsfiets organiseert een toonaangevend landelijk B2B-evenement, gericht op fietsmobiliteit, duurzaamheid en gezondheid, met een sterke nadruk op kennisdeling. Dit evenement is niet alleen een platform voor professionals uit de sector, maar heeft ook een ambitieus doel: meer medewerkers motiveren om voor de fiets als vervoermiddel te kiezen. Het evenement dient als een facilitator voor vraag en aanbod op het gebied van fietsgerelateerde kennis op landelijk niveau.

Deze gelegenheid wordt verder verrijkt door de samenwerking met diverse gerenommeerde organisaties. Zo zal het Regionaal Orgaan Mobiliteit (ROM) haar Duurzame Mobiliteitsdag (DUMO) tijdens dit evenement organiseren. Daarnaast is de Utrecht Bike Community van plan om haar netwerkbijeenkomst gelijktijdig te laten plaatsvinden, wat een unieke kans biedt voor netwerkvorming en het delen van expertise. Bovendien zal de Dutch Cycling Embassy haar kwartaalbijeenkomst integreren in dit evenement, wat bijdraagt aan de rijke inhoud en diversiteit van het programma. Al deze elementen samen zorgen voor een dynamisch evenement dat professionals uit verschillende sectoren samenbrengt, met een gemeenschappelijke passie voor fietsen, duurzaamheid en gezondheid.

Wielergala in het Beatrix Theater

Het Wielergala in het Beatrixtheater belooft een bijzondere avond te worden, waarbij de glans van de wielersport centraal staat. Dit evenement, bekend om zijn traditionele diner en de prestigieuze uitreiking van de trofeeën aan de wielrenners van het jaar, gaat dit jaar een stap verder door een consumentenshow toe te voegen aan het programma. Deze vernieuwing markeert de eerste stap naar de lancering van een eigen ‘lifestyle’ expo, gericht op sportiviteit, vanaf 2025.

Het Wielergala dient niet alleen als een viering van topsportprestaties, maar ook als een bron van inspiratie. Door het frame van (top)sport te gebruiken, streeft het evenement ernaar bezoekers aan te moedigen om vaker de fiets te pakken en een gezondere levensstijl te adopteren. Dit iconische evenement wordt verrijkt met de uitreiking van diverse Awards aan topsporters, wat bijdraagt aan de feestelijke en inspirerende sfeer. Met zijn unieke combinatie van sportprestaties, gezondheidsbewustzijn en consumentenbetrokkenheid, belooft het Wielergala een onvergetelijke ervaring te worden, zowel voor de sportgemeenschap als voor liefhebbers van een actieve levensstijl.

Paraplu voor evenementen die fietsgebruik stimuleren en voorzien in kennisoverdracht

Dutch Cycling Week brengt een scala aan evenementen samen die het fietsen in Nederland op een unieke wijze promoten. Naast de eerder benoemde evenementen, is ook de finale van de Ready2Race dikkebandenrace, in samenwerking met SportUtrecht, een hoogtepunt. Dit evenement richt zich specifiek op het enthousiasmeren van een jonge doelgroep om ze op speelse wijze in aanraking te brengen met fietsen. Het biedt kinderen de kans om de vreugde en opwinding van het fietsen te ervaren en stimuleert een actieve en gezonde levensstijl van jongs af aan.

Deze en andere evenementen binnen de Dutch Cycling Week zijn onderdeel van een bredere visie. Samen met verschillende partners wordt voortdurend gekeken naar manieren om het programma in de toekomst verder te ontwikkelen en uit te breiden. De ambitie is om een nog groter en diverser publiek te bereiken en hen te inspireren met de veelzijdigheid en het plezier van fietsen. De Dutch Cycling Week staat zo symbool voor een gedeelde passie voor fietsen, een platform voor innovatie en kennisuitwisseling, en een feest van de fietscultuur in Nederland.